Hedemorahöns

En svensk lantras med charm och mångsidighet
15 december 2023 av
Hedemorahöns
Joakim Langhard

Hedemorahöns är en svensk lantras som har vunnit popularitet både inom lantbrukssamhället och bland hobbyuppfödare. Dessa vackra höns är kända för sin vänliga natur, anpassningsbarhet och charmiga utseende.

Historia

Hedemorahöns har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Rasen härstammar från Hedemora-området i Dalarna och utvecklades som en lantras som skulle vara robust, mångsidig och anpassningsbar till de nordiska klimatförhållandena. Dessa höns användes ursprungligen för både äggproduktion och köttproduktion, vilket gjorde dem till en viktig resurs för lantbrukssamhället.

Egenskaper

Hedemorahöns är lugna, sociala och sällskapliga. De har en medelstor till stor kropp med en upprätt hållning och stolt attityd. De finns i många olika färger och fjäderdräkten är ofta en kombination av brunt, svart, blått eller grått med vackra mönster och teckningar. Deras vingar är starka och välutvecklade, vilket gör dem till bra flygare.

Hedemorahöns är kända för att vara tåliga och anpassningsbara till olika klimatförhållanden och trivs både utomhus och inomhus. De är relativt friska och har en lång livslängd. 

Hedemorahöns är utmärkta äggproducenter och kan lägga upp till 200 ägg per år. Äggen är näringsrika och medelstora till stora. Äggen har en karakteristisk färg som varierar från mörkbrun till beige.

Hedemorahöns är också lämpliga för köttproduktion. Deras kött har en god smak och är saftigt och mört. Deras långsamma tillväxt gör att köttet får mogna ordentligt, vilket ger en förstklassig kvalitet.

Bekämpning av skadedjur

Hedemorahöns trivs utmärkt när de får gå fritt och leta efter mat. De är bra på att bekämpa skadedjur som sniglar, insekter och ogräs i trädgården eller på fältet. Detta gör dem till utmärkta hjälpredor för att hålla skadedjurspopulationerna på en rimlig nivå utan användning av kemikalier.


Hedemorahöns är en mångsidig och vacker lantras som erbjuder många fördelar för lantbruket. Deras charmiga utseende och fina egenskaper gör dem till ett utmärkt val för både ägg- och köttproduktion, samtidigt som de kan hjälpa till att bekämpa skadedjur på ett naturligt sätt. Om du letar efter en svensk lantras med karaktär och användbarhet, är Hedemorahöns definitivt något att överväga!

Dela detta inlägg
Arkiv